RSS

Blog posts of '2017' 'June'

RUMOURS: MOHAMED SALAH, VIRGIL VAN DJIK DAN ALEX LACAZETTE

Transfer window datang lagi, kali ini bakal mengaitkan ratusan pemain bola sepak professional serata dunia dengan Liverpool. Daripada bek kiri Hull City, Andrew Robertson hingga penjaga gol veteran, Iker Casillas, semuanya tidak terlepas untuk dikaitkan dengan Liverpool. Setelah Dominic Solanke sah ke Liverpool musim hadapan, dijangka ramai lagi yang akan ke kelab Liverpool pada masa akan datang. Namun fokus kali ini ialah:

 

1. MOHAMED SALAH (AS ROMA, EGYPT)

 

Salah pernah dikaitkan dengan Liverpool ketika beliau berada di FC Basel suatu ketika dahulu. Kerana lambat membuat negotiation, maka Chelsea merampas pada minit akhir, seterusnya menghampakan hampir semua penyokong Liverpool ketika itu.

Tahun 2017, cerita sudah berubah. Salah kini pemain AS Roma. 2016/17 merupakan musim terbaik dalam karier beliau. Beliau membuat 41 penampilan dan berjaya menjaringkan 19 gol, dan mula menarik minat Klopp untuk membawa beliau ke Anfield musim depan.

Salah terkenal dengan larian laju serta decision making yang baik. Cuma kelemahan Salah ialah mungkin beliau tidak cukup tinggi untuk memenangi aerial duel dengan pemain lain.

UPDATE TERKINI:

  • Liverpool sudah bersetuju untuk memberikan gaji 90k pound seminggu kepada Salah, 2 kali ganda gaji beliau di AS Roma.
  • Bidaan pertama Liverpool berjumlah 28 juta pound ditolak. Bidaan kedua dijangka berjumlah 35 juta pound tambah 'add ons'
  • Roma mahu menjual Salah sebelum 1 Julai untuk menaikkan gaji Radja Nainggolan dan seterusnya terlepas daripada hukuman Financial Fair Play

2. VIRGIL VAN DJIK (SOUTHAMPTON, NETHERLANDS)

 

Van Djik merupakan pertahanan kental yang berasal daripada Belanda dan kini bermain dengan Southampton. Persahabatan yang terbina antara Southampton dan Liverpool sejak 2014 akan diteruskan dengan pembelian Van Djik.

Van Djik merupakan pertahanan tengah Southampton dan telah beraksi bersama kelab itu sejak tahun 2015. Membuat 55 penampilan dan berjaya menjaringkan 4 gol dalam EPL, 7 gol dalam semua pertandingan. Beliau juga mengumpul 12 caps bersama Belanda.

UPDATE TERKINI:

  • Virgil van Djik memberitahu Klopp bahawa beliau mahu bermain dengan Liverpool, serta membakul sampahkan tawaran Manchester City dan Chelsea.
  • Liverpool masih belum membuat tawaran, namun mereka mampu membayar 60 juta pound untuk pemain itu

 

3. ALEXANDRE LACAZETTE (OLYMPIQUE LYONNAIS, FRANCE)

 

 

Lacazette merupakan pemain bahagian penyerang, juga mesin gol bagi kelab Lyon. Beliau berkelana di kelab itu selama 7 tahun, menjaringkan 100 gol dalam liga, dalam 203 penampilan beliau. Selain itu, beliau juga beraksi 11 kali bersama France dan menjaringkan 1 gol.

Lacazette tidak ada masalah kurang pengalaman beraksi di peringkat Eropah, kerana musim 2016/17 beliau menjaringkan 7 gol dalam Europa League.

UPDATE TERKINI:

  • Klopp dijangka akan bertemu dengan pihak Lacazette minggu depan untuk membincangkan berkenaan perpindahan pemain itu.
  • Klopp pernah berkata bahawa beliau akan membawa masuk seorang penyerang bertaraf dunia musim hadapan. Mungkin Lacazette penyerang yang dimaksudkan itu

 

KESIMPULAN

Siapa pun pemain yang datang ke Liverpool, mereka tidak boleh bermain-main. Mereka perlu berjuang untuk mendapatkan kesebelasan utama pada setiap minggu. Tambahan pula, dengan kehadiran pemain-pemain baru, diharap dapat memberi tunjuk ajar kepada pemain sedia ada dan pemain muda.

 

#YNWA

#WEALLREDS