CRYSTAL PALACE BUKAN LAWAN MUDAH!

Luis Suarez menangis setelah tewas 3-2 kepada Crystal Palace, seterusnya gagal membawa trofi liga untuk Liverpool

 

Crystal Palace merupakan nama kelab yang sering menghantui peminat Liverpool sejak 2014. Kelab inilah yang menggagalkan misi kejuaraan liga Liverpool pada musim 2013/14 walaupun menang menentang Manchester City. Kelab ini jugalah yang mempunyai pemain target man berbisa bernama Christian Benteke, yang gemar melakukan jaringan menentang Liverpool sejak beliau bersama Aston Villa lagi.

 

 

Mempertahankan set-piece merupakan masalah Liverpool sejak 2009, dan masalah ini kian membarah hingga kini

 

Crystal Palace bakal turun menentang Liverpool di Anfield pada hari Sabtu ini jam 10 malam. Masalah yang dihadapi Liverpool masih belum mampu dibaiki. Perlawanan menentang Hoffenheim menyaksikan Liverpool sudah boleh menguruskan bahagian pertahanan set-piece, namun di bahagian pertahanan banyak lagi soalan yang belum dijawab. Ramai yang bertanya apakah Dejan Lovren layak untuk berada dalam kesebelasan utama, dan majoritinya menjawab 'tidak' setelah menyaksikan persembahan beliau ketika menentang Hoffenheim. Lovren menjatuhkan lawan dalam kotak penalti pada sepauh masa pertama dan gagal membuat perangkap offside yang lebih efektif, menyebabkan gol kedua lawan terhasil.

 

 

Lovren merupakan hero Liverpool 2 musim lalu ketika menentang Borussia Dortmund. Kini Lovren kembali menjadi mangsa cemuhan kerana persembahan teruk menentang Watford

 

Ada masalah lain yang dihadapi Liverpool. Menentang kelab pertengahan dan bawahan liga masih menjadi kerisauan. Ada yang berpendapat bahawa Liverpool perlu menentang kelab besar setiap minggu supaya boleh menang liga. Namun, kelab kecil inilah yang mampu menidakkan Liverpool untuk berada dalam kelompok 4 teratas.

 

Steve Mounie menjadi watak utama dan menjaringkan 2 gol serta membantu pasukannya menewaskan Crystal Palace 3-0

 

Namun, Crystal Palace juga menghadapi masalah. Walaupun mereka berjaya menumpaskan Liverpool musim lalu di Anfield, mereka bakal turun ke Anfield selepas dibaham dan dimalukan oleh kelab baru naik ke EPL, Huddersfield Town dengan jaringan 3-0. Frank de Boer pastinya akan banyak melakukan perubahan untuk perlawanan menentang Liverpool, atau mungkin Frank de Boer akan mengarahkan skuadnya untuk membalas dendam kekalahan 3-0 itu dan melepaskannya ke arah Liverpool. Bab ini, Liverpool perlu fokus dan bersedia. 100%

 

Jon Flanagan meraikan jaringan Dominic Solanke ketika menentang Crystal Palace pada bulan Julai yang lalu. Liverpool menang 2-0

 

Pra musim yang lalu menyaksikan Liverpool berjaya menewaskan Crystal Palace 2-0 hasil jaringan Solanke dan Origi. Namun kata orang, pra musim tidak menjanjikan apa-apa. Liverpool merupakan kelab yang melalui pra musim terbaik berbanding kelab-kelab lain menurut laman web Squawka, namun masih menghadapi masalah ketika bertemu Watford.

 

Untuk perlawanan ini nanti, saya berharap Klopp bakal melakukan rotation. Sedikit sahaja, tak perlu drastik. Mungkin sudah boleh untuk beri peluang kepada Andrew Robertson yang masih belum melakukan debut kompetitif bersama Liverpool. Dengan perlawanan timbal balik menentang Hoffenheim dijangka pada hari Rabu, pastinya Klopp akan melakukan sedikit pertukaran agar dapat menang selesa menentang Hoffenheim di Anfield nanti. Pendapat saya, salah seorang antara Salah dan Mane perlu direhatkan dan kemudian beri peluang kepada Ryan Kent atau Dominic Solanke.

 

Sekian. You'll Never Walk Alone

#YNWA

#WeAllReds

 

* Perlawanan antara Liverpool menentang Crystal Palace boleh ditonton menerusi saluran Astro 816 dan 834 HD

*  Artikel ini ditulis oleh Taufiq Dzukifli, mewakili media ARM
Leave your comment