TIPIS. UGLY WIN. MENANG NASIB…

Sadio Mane meraikan jaringan tunggal Liverpool menewaskan Crystal Palace

 

Antara yang dapat dipetik dan didengar selepas Liverpool FC (LFC) melakarkan kemenangan pertama musim 2017/2018 dengan menumbangkan skuad Frank De Boer 1-0. Bukan sekadar diluahkan oleh penyokong lawan malah ada penyokong LFC sendiri berpendapat yang sama.Sebagai penyokong yang masih ralat dengan keputusan 3-3 dalam perlawanan pembukaan menentang Watford dan rasa lega dengan 3 mata berharga yang dipungut, amat sukar untuk saya memberi penilaian yang jujur walaupun ada kebenaran dari apa yang dinyatakan.

 

Walaupun dakwaan ini ada kebenaran atau jelas terbukti sepanjang 90 minit perlawanan dengan Crystal Palace ini, kita patut rasa syukur kerana LFC berjaya memenangi perlawanan yang penuh tension ini. Kemenangan ini tampak biasa tetapi sepatutnya kemenangan menghadirkan rasa yang sangat istimewa bagi LFC. Kegagalan menumbangkan Crystal Palace di laman sendiri sejak 2015, adalah satu beban yang sangat besar di atas bahu LFC. Kemenangan ini bukan sekadar lebih manis tetapi mampu menaikkan moral pasukan bahawa mereka mampu bawa saingan yang sepatutnya musim ini. Bukan sekadar itu, moral pasukan sepatutnya kini berada di tahap tinggi kerana sebelum perlawanan kedua EPL ini, LFC telah berjaya melakukan sesuatu yang gagal dilakukan oleh semua pasukan di Bundesliga termasuk Bayern Munich iaitu berjaya mencatat kemenangan di laman Hoffenheim setelah mereka begitu degil untuk tumbang sejak 14 Mei 2016.

 

Andrew Robertson memberikan persembahan yang cukup baik ketika menentang Crystal Palace

 

Daripada perlawanan ini juga, Klopp juga boleh menarik nafas lega kerana salah satu kelemahan nyata musim lepas iaitu pertahanan kiri kini semakin baik. Pada musim lepas, pilihan Klopp bagi posisi ini sangat terhad. Moreno gagal memberi mutu permainan yang diharapkan oleh Klopp dan terpaksa meletakkan Milner yang 6 tahun lebih tua. Namun, tenaga yang ada pada Milner tidak seperti dulu. Walaupun dia berjaya melaksanakan tugas di bahagian kiri, namun ianya tidak menghalang pihak lawan menjadikan bahagian kiri sebagai laluan utama melancarkan serangan. Jika Milner gagal mengekang asakan lawan sekalipun, nama beliau akan tetap jadi pilihan utama pada perlawanan seterusnya kerana Moreno masih gagal memberikan sesuatu yang berkualiti. Kini bukan sahaja Moreno dilihat bangkit dengan mutu permainan yang lebih meyakinkan sepanjang siri perlawanan persahabatan pra-musim, perlawanan pembukaan dengan Watford dan play-off dengan Hoffenheim, malah Klopp ada Andrew Robertson yang beraksi cemerlang pada perlawanan Sabtu lepas. Robertson tidak menampakkan sebarang rasa janggal beraksi dengan pasukan sehebat LFC malah menghiburkan dengan kawalan bola yang baik, tackle yang berkesan tetapi perlu sedikit penambahbaikan dari sudut hantaran ke dalam kotak penalty yang kerap berjaya dibaca dan dipintas oleh bek Palace. Apapun secara keseluruhan, bekas pemain Hull yang dibeli dengan harga £10juta ini mampu meredakan kepeningan Klopp untuk benteng kiri sekaligus memberi tekanan pada Alberto Moreno supaya terus mengekalkan atau menaikkan mutu permainannya.

 

Kehilangan Coutinho mula dirasai apabila bahagian tengah Liverpool nampak kurang kreatif

 

Pertahanan masih kelihatan goyah tetapi lebih baik dari perlawanan pembukaan di Watford. Gandingan Klavan dan Matip di tengah benteng tampak lebih meyakinkan walaupun beberapa kali digertak oleh Crystal Palace dan terutamanya percubaan Benteke yang sedikit melepasi palang. Joe Gomez juga tidak mengecewakan dengan berjaya menyerap serangan dan sesekali bijak mencipta peluang untuk barisan depan. Persoalan yang tampak nyata adalah jentera tengah. Kita kena akui bahawa ketiadaan Coutinho memang meninggalkan kesan yang besar pada enjin midfield LFC terutama attacking midfield. Hendo masih terkial-kial mencari rentak dan aksinya nampak tidak selesa. Tidak pasti samada dia masih cedera atau masih mencari keserasian bergandingan dengan Milner yang selama ini bermain di bahagian kiri. Cross field dan hantaran jauh Hendo tidak tepat dan mudah dipintas. Hendo perlu menaikkan rentak permainannya dan perlu segera cipta keserasian dengan Milner.

 

Firmino masih buntu mencari jaringan menerusi open play sejak beralih ke no 9

 

Manakala di bahagian depan; 23 percubaan kearah gol dan 13 daripadanya tepat tetapi hanya mampu membolosi 1 menceritakan segalanya tentang jentera serangan LFC. Samada penjaga gol Crystal Palace, Hennessey beraksi terlalu baik atau penyerang kita kurang kreativiti dan ketajaman dalam menterjemahkan 23 percubaan menjadi jumlah gol yang lebih banyak. Mane yang akhirnya memecah tembok Palace pada minit ke 73 turut menyumbang pada deretan percubaan ini dan paling menjadi tumpuan adalah Firmino yang masih gagal menjaringkan gol padang (Watford – penalty) selepas 3 perlawanan. Kegagalan ini menjadikan penyokong semakin kuat berpegang pada fakta Sumpahan No 9 yang sebelum ini menyelubungi karier Andy Carroll, Ricky Lambert, Iago Aspas dan Christian Benteke semasa mereka di LFC. Ada yang mendakwa Firmino tidak mampu beraksi pada tahap terbaik jika tidak digandingkan dengan Coutinho. Firmino perlu buktikan dakwaan ini tidak benar. Dia perlu keluar dari bayang-bayang Coutinho. Perlawanan baru masuk minggu kedua. Perjalanan masih jauh dan Firmino masih berpeluang untuk membuktikan bahawa sumpahan No 9 adalah sekadar mitos.

 

Hoffenheim bakal bertandang ke Anfield. Untuk play-off pusingan kedua, kelebihan ada pada LFC dengan gol di tempat lawan tetapi kelebihan ini juga mewujudkan tekanan pada LFC. Bukan setakat tekanan tetapi mungkin juga kemalasan. Kita berharap keputusan sekadar seri mencukupi tetapi untuk tidak mengambil risiko; gol awal juga elok jika dapat LFC hadirkan pada awal pagi Khamis ini.

 

Kemudian, melayan kunjungan Arsenal yang baru dimalukan di bet365 Stadium adalah satu tugas yang sangat sukar. Come on Redmen..

 

Kita jumpa lagi di artikel akan datang.

 

#WeAllReds

 

 Artikel ini dikarang oleh Shankly List a.k.a Apai

 

Leave your comment